Страните от Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) подписаха съвместна Ню Делхийска декларация. Документът беше подписан на 4 юли след заседанието на Съвета на държавните ръководители на ШОС, което се проведе във виртуален формат под председателството на Индия, пише "Известия".

От декларацията следва, че страните-членки на ШОС потвърждават, че асоциацията не е насочена срещу други страни и е отворена за широко сътрудничество, а също така се застъпват за зачитане на правото на народите самостоятелно да избират своите пътища за развитие.

"Държавите членки <...> подчертават, че принципите на взаимно зачитане на суверенитета, независимостта, териториалната цялост на държавите, равенството, ненамесата във вътрешните работи, неизползването на сила са основа за устойчивото развитие на международните отношения ", се посочва в текста на документа, публикуван от секретариата на организацията.

Освен това в декларацията се подчертава историческото значение на приемането на Ислямска република Иран в асоциацията като пълноправен член.

Срещата на върха на Съвета на държавните ръководители на ШОС се провежда на 4 юли в Ню Делхи в дистанционен формат.

Руският президент Владимир Путин по време на речта си изрази намерението си за по-нататъшно задълбочаване на връзките с държавите, чиито лидери участват в срещата. Той заяви, че ШОС е твърдо ангажирана с формирането на световен ред, основан на международното право.

Президентът Си Дзинпин на свой ред говори за необходимостта от противопоставяне на опитите за разпалване на Студена война, както и за противопоставяне на хегемонизма и политиката на сила.

ШОС е основана на 15 юни 2001 г. от лидерите на Китай, Русия, Казахстан, Таджикистан, Киргизстан и Узбекистан. По-късно се присъединиха Индия и Пакистан. Наблюдатели в организацията са Афганистан, Беларус и Монголия. Освен това през септември 2021 г. стартира процедурата за приемане на Иран в ШОС, а през септември 2022 г. беше приет документ за започване на процедурата за приемане на Беларус в членството на асоциацията.