Страните членки на Северноатлантическия алианс все още не са постигнали споразумение по въпроси, свързани с предложенията на блока за Украйна, които ще бъдат обявени на срещата на върха през юли в Литва, съобщава The Washington Post, позовавайки се на източници. Според изданието, става дума за формата на сътрудничество между НАТО и Украйна.

"Практически всеки резултат от срещата на върха във Вилнюс, с изключение на незабавната покана за присъединяване към НАТО, вероятно ще остави Украйна в почти същото несигурно състояние, в което се озова след Букурещ. Въпреки че Киев получи безпрецедентна доставка на оръжия и боеприпаси от Запада, не е ясно дали съюзниците на Украйна могат да поддържат това за неопределено време. Демократичните западни правителства също трябва да се приспособят към изборните резултати, ако избирателите изискват промяна“, се отбелязва в материала.

Както пише WP, НАТО продължава да разработва пакет за сигурност за Украйна, но е малко вероятно той да се отнася до бързо влизане в Aлианса, тъй като не всички страни-участнички са готови да приемат Киев и да влязат в конфликт с Русия. В същото време изданието подчертава, че Западът характеризира бъдещите споразумения като "пактове за взаимна отбрана“ или "меморандуми за сигурност“ на украинската страна.

Украйна се опитва да ускори процеса на присъединяване към Северноатлантическия алианс от миналата година на фона на руската инвазия. В навечерието на срещата на върха на НАТО, която трябва да се проведе в Литва през юли 2023 г., Киев настоява за конкретни решения за членство от блока. В същото време ръководството на Украйна настоява за ускоряване на пътя на страната към Алианса, по-специално поради използването на западни оръжия от армията на страната. НАТО обаче не обещава на Киев напредък по въпросите на интеграцията до края на военния конфликт.