Страните от "Голямата седморка“ съгласуваха съвместна декларация, която очертава дългосрочната сигурност и икономическа подкрепа, която планират да предоставят на Украйна, съобщава РБК-Украйна, като се позовава на ръководителя на президентската администрация Андрий Йермак.

"Имаме силни споразумения за отбрана и Съвместната декларация за подкрепа за Украйна, съгласувана от страните от Г-7. Това е важна стъпка към сключването на система от двустранни споразумения за сигурност между Украйна и отделните държави-гаранти за гаранции за сигурност на нашата държава“, обяви Йермак.

По думите му декларацията е съвместен "продукт“, който отчита както нуждите на Украйна, така и възможностите на партньорите й.

В същото време декларацията е рамков общ документ. Следващата стъпка е сключването на система от двустранни споразумения за сигурност между Украйна и отделните държави-гаранти, обединени от рамката на многостранно сътрудничество.

Гаранциите за сигурност включват следните компоненти:

Мерки за подпомагане на Украйна да се защити и да предотврати нова агресия, по-специално доставка на оръжия, подкрепа за развитието на военно-промишления комплекс, обучение, сътрудничество в областта на разузнаването и киберсигурността. Освен това страните-гаранти ще помогнат за подобряване на стабилността на украинската икономика и енергиен сектор и ще предоставят техническа и финансова помощ;

Мерки при нова агресия, които предвиждат незабавни консултации с цел осигуряване на Украйна на всичко необходимо за отбрана в най-кратки срокове;

Подкрепа за търсене на отговорност от Русия за агресията, икономически и правни стъпки, насочени към наказване на Руската федерация, включително за увеличаване на нейните разходи за воденето на война.

Сред тях са по-нататъшно засилване на санкционния натиск, замразяване на активи, създаване на механизми за изискване на репарации и наказателно преследване на отговорните за престъпления срещу Украйна и украинците в съответствие с международното право.

Важен момент от гаранциите е по-нататъшната подкрепа за демократичното развитие на Украйна, отбелязва агенцията.

"Този документ е отворен и позволява на други страни извън Г-7 да се присъединят към гаранциите за сигурност. Декларацията е първият документ, който символизира наличието на чадър под формата на гаранции за сигурност“, обясни Йермак.

По думите му е важно е преди срещата на върха на НАТО във Вашингтон през 2024 г. Украйна да спечели войната и да подпише гаранции за сигурност, които ще важат до пълноправното й членство.

Изявлението на Байдън

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че членовете на Г-7 ще издадат съвместна декларация, за да сигнализират, че подкрепата за Украйна ще продължи дълго време.

"Това поставя началото на процес, в който всяка от нашите страни и всяка друга, която желае да участва, ще започне дългосрочни двустранни ангажименти с Украйна. Ние ще помогнем на Украйна да изгради силна отбрана по земя, море и в небето“, обяви американският президент.

Байдън добави, че това би било стабилно възпиращо средство срещу всякакви заплахи.