Министрите на външните работи на страните от формата Г-7 изразиха подкрепа за хуманитарни паузи в Ивицата Газа в подкрепа на доставките на помощ, движението на цивилни и освобождаването на заложници – но не призоваха за прекратяване на огъня, отбелязва американският телевизионен канал CNN.

В съвместно изявление, публикувано след срещата в Токио, министрите от Г-7 изразиха подкрепа за правото на Израел да се защитава в съответствие с международното право, осъдиха ХАМАС и призоваха за незабавното освобождаване на всички заложници, задържани в анклава.

В текста също така се призова за действия за облекчаване на хуманитарната криза в Газа, където повече от 10 000 души бяха убити от началото на конфликта преди повече от месец.

"Ние подчертаваме необходимостта от спешни действия за справяне с влошаващата се хуманитарна криза в Газа“, се казва в изявлението на външните министри на Г-7.

"Всички страни трябва да позволят безпрепятствена хуманитарна подкрепа за цивилни, включително храна, вода, медицински грижи, гориво и подслон и достъп за хуманитарни работници. Подкрепяме хуманитарни паузи и установяването на два коридора за улесняване на спешно необходимата помощ, движението на цивилни и освобождаването на заложници“.

В изявлението им се подчертава също, че страните от Г-7 са ангажирани да работят с партньори за изготвяне на устойчиви дългосрочни решения за Газа и връщане към по-широк мирен процес, който може да доведе до двудържавно решение.

Но отхвърлянето на прекратяването на огъня от страна на Г-7 поставя групата в противоречие с арабските й партньори и нарастващия брой държави, които осъждат действията на Израел, отбелязва медията.