Страните от Г-7 не могат да намерят компромис относно "монетизацията“ на замразените руски активи, съобщава Reuters.

Френският министър на финансите Бруно Льо Мейр отхвърли в сряда мнението на министъра на финансите на САЩ Джанет Йелън относно законността на монетизирането на около 300 милиарда долара в замразени руски активи.

По думите му, Франция е убедена, че няма достатъчно доказателства в международното право, за да продължи и е необходима допълнителна работа.

"Всички подобни стъпки трябва да бъдат напълно подкрепени от международното право и изискват подкрепата на всички членове на Групата на 20-те големи икономики, която включва Русия, Китай и други страни, критични към Съединените щати“, обясни Льо Мейр.

В края на 2023 г. Financial Times съобщи, че Съединените щати предлагат на страните от Г-7 да конфискуват 300 милиарда долара замразени руски активи в полза на Украйна.

Те искаха да приложат плана до втората годишнина от началото на руската военна интервенция срещу Украйна. Но това не се случи.

По-рано министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви, че страните от Г-7 спешно трябва да намерят начин за прехвърляне на руските активи в Украйна.