Европейският съюз ще наложи нови санкции срещу Иран заради прехвърлянето на балистични ракети на Русия. Министрите от ЕС се споразумяха за ограниченията, съобщава FAZ.

Изданието, позовавайки се на европейски дипломати, отбелязва, че в понеделник, 14 октомври, външните министри на ЕС са се споразумели за санкции на среща в Люксембург.

Преди това ЕС няколко пъти предупреди Иран да не прехвърля балистични ракети на Русия. Междувременно Техеран отрича да е доставял ракети на Москва.

Германският министър по европейските въпроси Анна Лурман заяви преди срещата в Люксембург, че има много ясни доказателства, че Иран е прехвърлил балистични ракети и "това очевидно не е съвместимо с мирните ангажименти".

"Ние се стремим да гарантираме, че украинците имат право сами да решават бъдещето си, затова Русия не трябва да бъде подкрепяна военно“, отсече тя.

Все още не е известно кой е включен в санкционния списък. Имената ще бъдат публикувани в официалния вестник на ЕС. Като част от санкциите европейският бизнес няма да има право да прави бизнес с компании и хора, срещу които са наложени ограничения. Санкциите включват също замразяване на сметки и активи, както и забрана за влизане в ЕС.