Външните министри на страните-членки на ЕС не успяха да се споразумеят за отпускането на следващия пакет от средства за военна помощ на Украйна, съобщи ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел след среща в Люксембург.

"Обсъдихме спешните нужди на Украйна и как можем да ги посрещнем... Все още не сме успели да разрешим въпроса с осмия транш от военна помощ по линия на Европейския фонд за мир, все още се опитваме да намерим решение, но накрая ще го намерим“, увери той.

През септември Европейската комисия предложи да се отпуснат допълнителни 50 милиарда евро (17 милиарда безвъзмездни средства и 33 милиарда заеми) за периода от 2024 до 2027 г. за създаване на специален фонд за финансиране на реконструкцията и модернизацията на Украйна. В същото време, както поясни заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис, от следващата година европейската помощ няма да бъде безусловна; за да я получат, властите в Киев трябва да изготвят план за възстановяване, включващ реформи и инвестиции.

Според министъра на външните работи и външноикономическите отношения на Унгария Петер Сиярто, който участва в срещата, за тези цели е осигурена огромна сума от 20 млрд. евро.

"Обсъдихме документа на Европейската комисия, изготвен от върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност [Жозеп Борел], който говори за гаранции за сигурност на Украйна, включително предоставянето й на общо 20 милиарда евро през следващите четири години. Това е огромна сума, която страните от ЕС искат да похарчат за допълнителни доставки на оръжия за Украйна“, разказа Сиярто пред унгарски журналисти след срещата.

Той отбеляза, че документът на Европейската комисия също така говори за това "как трябва да се води войната в Украйна, как Украйна да бъде възстановена след това и какви други санкции трябва да бъдат наложени срещу Русия“. В същото време не се казва нищо за постигане на мир, отбеляза министърът, чието изказване беше излъчено от телевизионния канал М1.

По-рано в понеделник министър-председателят на Украйна Денис Шмигал обяви получаването на деветия транш от макрофинансовата помощ от Европейския съюз, размерът му е 1,5 милиарда евро. По думите му общата бюджетна подкрепа на ЕС тази година вече възлиза на 15 млрд. евро.

В същото време министърът на финансите на Украйна Сергей Марченко отбеляза, че дефицитът на държавния бюджет на страната е около пет милиарда долара на месец. Републиката получава две трети от средствата си благодарение на външни заеми и безвъзмездни средства, докато три четвърти от бюджетните разходи са за военни нужди.