Стотици пожарникари и доброволци в Южна Гърция се борят с горски пожар за трети пореден ден, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

Бедствието вече отне живота на двама души и опустоши голяма гориста площ. Страни от Европейския съюз обещаха помощ на Атина в справянето със стихията.

Три противопожарни самолета от Италия и Хърватия се очаква да пристигнат по-късно във вторник, след като Гърция поиска помощ чрез механизма за спешна гражданска защита на Общността.

Гръцката противопожарна служба съобщи, че повече от 400 пожарникари, подпомагани от 20 самолета, са били ангажирани с пожара в планините на Коринтия в района на Пелопонес.

Властите бяха оптимистично настроени, че е постигнат напредък, тъй като основният фронт на пожара беше изчезнал, оставяйки голям брой разпръснати огньове. Въпреки това остава неясно дали този успех може да бъде разширен, преди ветровете да се развихрят и да разпространят огъня отново.

Правителственият говорител Павлос Маринакис заяви, че пожарникарите са били възпрепятствани в първоначалната си реакция от трудния терен и лошата пътна мрежа.

"По време на първия, решаващ етап от пожара, пожарните коли имаха големи затруднения да се приближат (до пламъците) поради тесните пътища. Многото дерета и бурните ветрове, които духаха този ден, значително възпрепятстваха усилията за гасене на пожара“, добави Маринакис.

Длъжностни лица наредиха още едно село да бъде евакуирано като предпазна мярка във вторник, ден след като бяха издадени половин дузина подобни заповеди. Магистралата, която остана затворена през нощта, бе отворена отново във вторник.

Пожарът е унищожил историческа църква в планината и според съобщенията е нанесъл щети на сгради извън застрашените села. Двете жертви бяха идентифицирани като местни жители, попаднали в капан късно в неделя от бързо разрастващия се пожар.