Правителствата на САЩ и Обединеното кралство обсъждат възможността да позволят на Украйна да разположи британски крилати ракети Storm Shadow, подкрепени от навигационни данни на САЩ, за удари с голям обсег на руска територия, разкриват източници на Bloomberg.

Въпросът е обсъждан в хода разговори, проведени през последните няколко дни, когато държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен посети и Лондон, и Киев, поясняват събеседниците на медията. САЩ и Обединеното кралство сигнализираха тази седмица, че са отворени за искания от Украйна за укрепване на способността й да нанася удари дълбоко в Русия.

Докато Киев настоява за по-мощни западни оръжия за поразяване на военни цели в Русия, официални лица са обсъдили дали Белият дом може да даде на Украйна разрешение да използва британските ракети Storm Shadow за трансгранични атаки, твърдят източниците.

Storm Shadows летят близо до земята с висока скорост, преди да достигнат целите си, използвайки система, която комбинира т.нар. инерционна навигация с глобална система за позициониране и навигация на терена, според информационния лист на официалната интернет страница на техния производител MBDA.

Сателитната навигационна система GPS се управлява от Пентагона, въпреки че се използва и за обществени цели, като онлайн упътвания за шофиране.

Когато се използват в сложни операции, ракетите Storm Shadow често разчитат на предоставени от САЩ данни, за да им помогнат да картографират терена с висока степен на точност, според хора, запознати с въпроса, говорили при условие за анонимност.

"Пентагонът поддържа тесен и постоянен диалог с нашите съюзници, включително Обединеното кралство, за да гарантира, че всяка координация на военните способности е в съответствие с нашите общи цели и международното право“, подчерта говорителят Чарли Диц.