"Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заявява, че само съюзниците от Организацията на Северноатлантическия договор ще решат дали да поканят Украйна да се присъедини към НАТО, когато дори част от нейната територия е окупирана от Русия". Той прави това изявление в предпоследния ден от мандата си като генерален секретар на НАТО в ексклузивно интервю за информационната агенция "Интерфакс-Украйна".

Във вторник, 1 октомври, ще се състои официална церемония по предаването на властта на новоизбрания генерален секретар на Алианса Марк Рюте, който преди това беше министър-председател на Нидерландия.

"Съюзниците от НАТО трябва да решат как да се прилага членството или как да работи за Украйна и всички ние признаваме това. Разбира се, ако кажем, че единственият начин Украйна да стане член е да прекрати войната и да има пълен контрол върху цялата украинска територия, тогава даваме на президента Путин всички стимули просто да намери начин да продължи войната. Но основното ми послание е, че гаранциите за сигурност на НАТО са начинът да се осигури траен и справедлив мир за Украйна", обяснява генералният секретар на НАТО.

В отговор на уточняващ въпрос дали Украйна, подобно на Германия, би могла да се присъедини към НАТО като част от някоя държава, Столтенберг отговаря: "Е, това трябва да решат съюзниците от НАТО. Ние имаме възможност да решим, ако искаме".

"Така че отново смятам, че това би могло да бъде начин да се гарантира, че когато се постигне споразумение между Русия и Украйна, то ще спре дотук. И отново, от Украйна зависи да реши какво е приемливо. Разбира се, съюзниците от НАТО трябва да решат дали гаранциите по член 5 могат да се прилагат за части от украинската територия", допълва той.

Генералният секретар на НАТО заявява, че "от украинците зависи да решат какви са условията за преговори и какви са условията за приемливо решение".

В същото време той отбелязва, че ако страните постигнат споразумение "за нов ред, тогава, разбира се, трябва да се уверим, че войната наистина приключва там".

Столтенберг напомня, че войната "не е започнала през 2022 г., а през 2014 г., когато Русия завзе Крим, а малко по-късно се отправи към Източен Донбас".

"Имахме Минск-1, споразумение за прекратяване на огъня. По-късно Русия го наруши и премести фронтовата линия още по на запад. След това през 2015 г. получихме Минск-2. Русия наруши и това споразумение, изчака седем години, а след това започна пълномащабно нахлуване. Така че този път не можем да имаме Минск-3 - нов ред, който Русия не спазва и който само ѝ дава известна пауза, за да се прегрупира и да възобнови нови нападения. Така че този път трябва да сме сигурни, че ако се споразумеем за нещо, то трябва да бъде завършено, да спре. Ето защо трябва да въоръжим украинските сили, за да могат те да възпират по-нататъшната руска агресия", подчертава генералният секретар на НАТО.

"Но също така трябва да предоставим надеждни гаранции за сигурност. Разбира се, най-надеждната гаранция за сигурност ще бъде членството в НАТО съгласно нашата клауза за колективна отбрана, член 5. Така че вярвам, че членството в НАТО може да бъде начин да се осигури траен мир за Украйна и че войната там наистина ще приключи", допълва Столтенберг.