В интервю за германското издание Der Spiegel бившият генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг призна, че неуспехът на Алианса да предостави на Украйна значителна военна подкрепа е улеснил Русия да започне пълномащабно нахлуване.

По думите му това трябва да бъде урок за бъдещето за всички партньори. "Ние инвестираме в нашата военна сила не за да водим война, а за да я предотвратим, в противен случай не само Русия, но и никой няма да ни вземе на сериозно“, предупреди бившият генерален секретар.

Според него страните от НАТО виждат, че Владимир Путин става все по-агресивен и затова след анексията на Крим са засилили защитата си. "За първи път от края на Студената война ние разположихме бойни части по Източния фланг на Алианса, затова не си затворихме очите“, добави норвежецът.

В същото време Столтенберг все още смята за правилна стратегията на бившия германски канцлер Ангела Меркел спрямо Русия:

"Беше правилно да се опитаме да изградим по-добри отношения с Русия след Студената война. Дори след анексирането на Крим и избухването на военните действия в Донбас, ние продължихме да се срещаме в Съвета НАТО-Русия. Последно през януари 2022 година“, припомни той.