Президентът на Украйна Володимир Зеленски ще участва в срещата на върха на НАТО във Вилнюс, но към настоящия момент не е известно в какъв формат ще стане това - лично или чрез видеовръзка. Това обяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг на пресконференция, предава РБК-Украйна.

"Президентът Зеленски ще се присъедини към нас на срещата за създаването на Съвета НАТО-Украйна (за сътрудничеството между НАТО и Украйна – бел. ред.). Това ще бъде платформа за кризисни консултации и вземане на решения, където всички ще бъдем равни и ще постигаме разбирателство по въпросите на сигурността“, цитира агенцията думите на норвежеца.

Освен това Столтенберг отбеляза, че на срещата на върха съюзниците ще направят големи стъпки към три нови отбранителни плана за противодействие на двата основни проблема на Алианса - Русия и тероризма.

Срещата на върха на Алианса ще се проведе на 11-12 юли. Украйна иска в рамките й да получи политическо решение за подкрепа за присъединяване към НАТО след края на войната.

По-рано от канцеларията на президента отбелязаха, че Зеленски планира лично да присъства на срещата на върха на НАТО само при условие, че за Украйна има задоволителен резултат.