"Турция не трябва да забравя споразуменията, постигнати в Мадрид през юни 2022 г. В същото време има всички изгледи да се вземат "правилни решения" относно членството на Швеция в НАТО". Това е заявил генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на съвместна пресконференция с президента на Литва Гитанас Науседа в навечерието на срещата във Вилнюс, цитира РБК-Украйна.

Столтенберг подкрепя амбициите на Турция да стане член на ЕС, но в същото време подчертава, че трябва да се помнят договореностите, сключени в Мадрид.

"По-конкретно конкретните условия, които Швеция трябва да изпълни, за да стане член на НАТО и всъщност Швеция успя да направи много“, е отбелязал той.

Столтенберг е добавил, че е успял да разговаря с турския президент Ердоган преди няколко седмици и че разговорът им "е бил конструктивен".

"Говорихме за значението на прилагането на постоянен механизъм, който е създаден от Швеция, Финландия и НАТО. И имаше среща преди няколко дни в Брюксел. Наистина напредъкът е очевиден. Днес ще има други разговори", е допълнил той.

Столтенберг е изразил убеждението си, че има всички изгледи за вземане на правилни решения относно членството на Швеция в НАТО.

"Разбира се, не говорим за гаранции. Но сега е подходящият момент по време на срещата на върха, когато лидерите могат да изразят всичките си опасения и да постигнат напредък", е заявил Столтенберг.

Влизането на Швеция в НАТО

Швеция кандидатства за присъединяване към Алианса през 2022 г. Кандидатурата е ратифицирана от всички страни-членки на НАТО, с изключение на Турция и Унгария. През юни 2022 г. външните министри на Турция, Швеция и Финландия подписаха тристранен меморандум, очертаващ аспектите на подкрепата на трите страни една за друга по отношение на заплахите за сигурността. Ердоган заяви, че Турция ще одобри кандидатурата на Швеция за присъединяване към НАТО, след като Европейският съюз разчисти пътя на Анкара за да се присъедини към блока.