"НАТО започва да прилага на практика новите си военни планове, включително разполагане на сили по границите на Русия и адаптиране на командните си структури". Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след среща на министрите на отбраната на НАТО, пише ТАСС.

"Министрите на отбраната на НАТО обсъдиха напредъка в укрепването на нашата отбрана. На срещата на върха във Вилнюс ние одобрихме най-мащабните отбранителни планове от края на Студената война. Сега предприемаме следващите стъпки - идентифициране на сили за разполагане, създаване на нови военни способности, адаптиране на нашата система за командване и контрол“, е заявил Столтенберг.

Според новите военни планове на НАТО алиансът възнамерява да разполага в постоянна готовност групировка от около 300 хиляди души, както и осем бригади, разположени близо до руските граници, складове за боеприпаси, оборудване и тежко въоръжение. Освен това алиансът подобрява логистиката за бързото прехвърляне на подкрепления към източния фланг на НАТО, включително от САЩ и Канада.