Правото на Украйна на самоотбрана включва и нейната задача да нанася удари по военни цели на територията на Руската федерация. Това обяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди срещата на министрите на отбраната в Брюксел, предава кореспондент на Укринформ.

"Трябва да помним какво се случва. Това е агресивна война. Русия нападна друга държава. А Украйна, според международното право, има право на самоотбрана, на самозащита. И правото на самоотбрана включва и задача за поразяване на цели отвъд границите на Украйна, по законни военни цели вътре в Русия, и това е особено актуално сега, защото най-трудните действия се провеждат в Харковска област, а част от границата е всъщност фронтовата линия“. коментира ограниченията на Столтенберг.

Генералният секретар на НАТО подчерта, че ще бъде "много трудно за украинците да се защитават, ако не могат да атакуват военни съоръжения от другата страна на границата“. "Това може да са ракетни установки. Това може да е артилерия. Това може да са летища, използвани за нападение над Украйна. И ако Украйна не може да удари тези военни обекти, ще й бъде много по-трудно да се защити“, добави той.

Според Столтенберг решенията за това дали Украйна може да поразява военни цели на територията на Руската федерация с предадени й оръжия се вземат от съюзниците в НАТО на национална основа.

"Това са национални решения. Не е като НАТО да взема решения за ограничения. Някои членове на Алианса не са наложили ограничения върху оръжията, които доставят. Други са. Мисля, че е време да разгледаме тези ограничения, не на последно място в светлината на развитието на война, която реално се случва по границата и това още повече затруднява нейното опазване“, отбеляза генералният секретар на НАТО.

По думите му "това не прави членовете на НАТО страна в конфликта“.

"Фактът, че доставяме оборудване на Украйна, не прави НАТО страна в конфликта. Имаме право да подкрепяме Украйна, без да ставаме страна в конфликта, защото помагаме на Украйна да защити правото си на самоотбрана“, отбеляза Столтенберг.