Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг дава пресконференция за медиите на срещата на върха във Вилнюс, на която е заявил, че Алиансът е потвърдил, че Украйна ще стане член на НАТО в бъдеще и че процесът към членството на страната ще премине от двуетапен към едноетапен път, цитира Sky News.

"Покана за присъединяване на Украйна към НАТО ще бъде издадена, когато съюзниците се съгласят и са изпълнени условията", e заявил той.

Генералният секретар на НАТО е съобщил също, че очаква с нетърпение да приветства Швеция като член.

Sky News прави обобщение на това, което Столтенберг е обявявил този следобед: 

-Нова програма за многовъздушна помощ за Украйна за подпомагане на възстановяването на украинския сектор за сигурност и отбрана

-Нов съвет на НАТО - Украйна, където "ще се срещнем като равни“ – учредителната среща ще се проведе на 12 юли с Володимир Зеленски

-Членовете на НАТО предоставиха "най-всеобхватния отбранителен план от края на Студената война" за противодействие на двете основни заплахи на НАТО - Русия и тероризма

-Според плановете НАТО ще разполага с 300 000 войници във "висока готовност"

-Разходите за отбрана на европейските членки ще се увеличат с 3,8% през 2023 г

Страните от НАТО са се съгласили да инвестират поне 2% от брутния вътрешен продукт (БВП) годишно в отбраната

-Китай "все повече оспорва базирания на правила международен ред" и "отказва да осъди Русия"

-Членовете са заявили, че ще работят заедно за "защита срещу принудителното поведение на Китай“

Йенс Столтенберг е заявил, че НАТО изпраща "силно, обединено и положително послание“ към Украйна, след като членовете са се съгласили, че бъдещето й е в Алианса.

Генералният секретар на НАТО е допълнил, че "най-спешната задача" сега е да се гарантира, че Украйна "надделява" срещу руската инвазия.

Той заявил още, че без този резултат изобщо не може да има дискусия членството на Украйна.

Столтенберг е заявил, че приветства подкрепата на лидерите на НАТО за Киев, добавяйки, че през последните дни е имало "значителни нови съобщения“ за военна подкрепа от членовете.