Говорейки преди срещата на върха на НАТО в Литва, генералният секретар на блока Йенс Столтенберг заяви във вторник, че е "уверен, че това ще бъде положително и силно послание“ по пътя на Украйна към членство, предава CNN.

На въпрос дали НАТО ще отправи покана към Украйна, Столтенберг отговори: "Ще видите окончателния вариант след няколко часа, защото сега финализираме комюникето“.

"Това, което мога да кажа, е, че съм убеден, че това ще бъде положително и силно послание за Украйна и пътя напред към членство“, добави той.

Следващи стъпки: В понеделник украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че НАТО се е съгласило да позволи на Украйна да заобиколи Плана за действие за членство (ПДЧ), подробен официален процес в нейната кандидатура за присъединяване към Алианса.

Участието в ПДЧ не предопределя решението на алианса за бъдещо членство, но може да бъде дълъг процес.

"Украйна е много по-близо до НАТО, така че мисля, че е дошло времето да се отрази това в решенията на НАТО", заяви Столтенберг.

Президентът на САЩ Джо Байдън и съюзниците от НАТО ще "изпратят обединен, положителен сигнал“ по пътя към членство в НАТО за Украйна на срещата на върха, заявиха по-рано от Белия дом, но отказаха да предоставят конкретен график за присъединяването на Киев.