Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е убеден, че Швеция ще се присъедини към военния алианс най-късно до юли, заяви той пред германската информационна агенция DPA.

Следващата среща на върха на НАТО ще се проведе във Вашингтон от 9 до 11 юли и дотогава скандинавската страна ще бъде пълноправен член, уверен е той.

Швеция и Финландия изоставиха десетилетия неутралитет и двете кандидатстваха да станат съюзници в НАТО след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна. Докато кандидатурата на Хелзинки беше бързо одобрена, тази на Стокхолм се задържа както от Турция, така и от Унгария.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган иска от шведското правителство да действа срещу членовете на Кюрдската работническа партия (ПКК) на негова територия и използва правото си на вето, за да получи изтребители F-16 от САЩ.

В края на декември унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че няма "голямо желание“ от страна на унгарските депутати да одобрят кандидатурата на Швеция.

Няколко дни по-късно комисията по външни работи на турския парламент даде одобрението си Швеция да се присъедини към Алианса след месеци на забавяне. Сега трябва да даде окончателна зелена светлина общото събрание на камарата.

Стокхолм е изпълнил ангажиментите си към Анкара и е направил отстъпки, заяви Столтенберг.