В интервю за Интерфакс-Украйна генералният секретар на НАТО в оставка Йенс Столтенберг заяви, че само съюзниците на Алианса ще решат дали е възможно или не да приемат страната в редиците си с окупираните територии.

Столтенберг подчерта, че Украйна може да бъде приета в Алианса само с контролирани от военните й територии. И това може да се превърне в инструмент за прекратяване на войната.

В същото време той даде да се разбере, че идеята за присъединяване на цяла Украйна към НАТО по границите от 1991 година може да удължи войната.

"Съюзниците в НАТО трябва да решат как точно членството трябва да бъде приложено или да работи за Украйна и ние всички сме наясно с това. Ако кажем, че единственият начин Украйна да стане член е да сложи край на войната и да има пълен контрол над цялата украинска територия, тогава ние даваме на президента Путин всички стимули просто да намери начин да продължи войната“, обясни норвежецът.

Според него членството на някои територии "може да бъде начин да се гарантира, че когато бъде постигнато някакво споразумение между Русия и Украйна, това ще спре“.

Генералният секретар уточни още, че "Украйна сама ще реши какво е приемливо“. Освен това този въпрос ще трябва да бъде съгласуван между страните от Алианса.

Ако в резултат на войната възникнат споразумения "за нов ред“, тогава, разбира се, трябва да има уверения, че войната наистина свършва там. Според Столтенберг "членството в НАТО може да бъде начин да се осигури траен мир за Украйна“.