"Парадоксът е, че колкото повече оръжия за Украйна сме в състояние да доставим, толкова по-вероятно е да постигнем мир и да сложим край на войната", заявява генрелният секретар на НАТО Йенс Столтенбергб в реч, публикувана на официалня уебсайт на Алианса.

"Всички искаме тази война да приключи. Най-бързият начин да прекратим войната е да я загубим. Но това няма да донесе мир. То ще доведе до руска окупация.

Днес президентът Путин смята, че може да постигне целите си на бойното поле", заявява той.

"И вярва, че може да ни задържи. Ето защо той продължава да води своята жестока война. Не вярвам, че можем да променим мнението на Путин. Но вярвам, че можем да променим сметките му. Като дадем на Украйна повече оръжия, можем да накараме Путин да осъзнае, че не може да получи това, което иска, със сила.

И да му струва толкова скъпо, че да се наложи да приеме, че Украйна има суверенно, демократично право да продължи да съществува като суверенна, демократична държава", коментира още Йенс Столтенбергб.

"Парадоксът е, че колкото повече оръжия за Украйна сме в състояние да доставим, толкова по-вероятно е да постигнем мир и да сложим край на войната.

И колкото по-надеждна е дългосрочната ни военна подкрепа, толкова по-скоро ще приключи войната. Както заяви президентът Зеленски, Русия трябва да участва в бъдещите мирни преговори. Споразуменията от Минск след първото нахлуване на Русия през 2014 г. не доведоха до мир".

"Всяко бъдещо споразумение трябва да бъде подкрепено от силна военна подкрепа за Украйна и надеждни гаранции за сигурност, за да се осигури траен мир. Не може да има устойчива сигурност в Европа без стабилна Украйна.

И няма трайна сигурност за Украйна без членство в НАТО. Вратата на НАТО е отворена. Украйна ще се присъедини", посочва Столтенбергб.