НАТО вижда липсата на значителни успехи при провеждането на конатранастъплението на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) и възнамерява да отговори единно с още по-голяма подкрепа за Киев от страна военния блок. Това заяви генералният секретар на Алианса в реч на публичен форум преди срещата на върха във Вилнюс, предава ТАСС.

По думите му, украинските войски "срещат ожесточена съпротива, срещу тях се противопоставят руснаците на позиции с подготвена защита", включително минни полета и противотанкови заграждения. "Позиционната защита е сериозно предизвикателство, но НАТО трябва да се съсредоточи върху продължаването на подкрепата на Украйна“, отговори Столтенберг на молба да коментира липсата на успех на Киев при провеждането на офанзивата.

"Войната по дефиниция е непредсказуема и може да продължи по-дълго, отколкото очакваме. Единственият ни отговор е, че трябва да подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, и трябва да продължим да увеличаваме помощта за Украйна - това ще бъде ясен сигнал от тази среща на върха", категоричен е той. "Трябва да помним, че войната започна през 2014 г. и страните от НАТО винаги са подкрепяли Украйна от 2014 г."