В интервю за американския вестник The Washington Post генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг увери, че организацията ще остане съюз между Северна Америка и Европа и няма да се превръща в глобален алианс.

На въпрос дали е възможно да се стигне до сценарий, в който страните-членки на Алианса биват въвлечени в конфликт с Китай, Столтенберг подчерта, че "НАТО ще остане съюз на Северна Америка и Европа, няма да стане глобален съюз с членове от Азия“. В тази връзка норвежецът подчерта, че "нашата гаранция за колективна сигурност важи за територията на НАТО“.

По думите му всеки конфликт в и около Тайван ще има дълбоки последици за всички страни от организацията. "Търговията, 50% от контейнерните товари, корабите минават през Тайванския пролив. Значително количество от всички полупроводници в света се произвеждат в Тайван. Така че икономическите и търговски последици от конфликта в Тайван ще бъдат огромни – при това незабавно. И тогава, разбира се, военният конфликт също ще има значение за НАТО и съюзниците от НАТО“, коментира генералният секретар на Алианса.