Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира информацията за откритите в Румъния фрагменти от дрон, чийто модел се използва от Русия за удари по цели в Украйна. По думите му, цитирани от вестник "Коммерсант“, Алиансът няма доказателства, че случилото се е "умишлена атака от страна на Русия“.

"Румънските власти потвърдиха, че са намерени останки от БпЛА. Те информираха съюзниците от НАТО вчера, тече разследване. Нямаме никаква информация, която да показва умишлена атака от страна на Русия, очакваме резултатите от разследването“, обясни норвежецът в рамките на заседание на комисиите по външни работи, отбрана и сигурност на Европейския парламент.

В сряда, 6 септември, части от дрон бяха открити в румънския окръг Тулча на границата с Украйна. Министърът на отбраната на северната ни съседка Ангел Тилвар потвърди, че дронът е квалифициран като руски, но подчерта, че намерените елементи не представляват заплаха. На 4 септември представителят на украинското външно министерство Олег Николенко обяви, че по време на атаката срещу пристанищата в Одеска област руски "Геран-2“ са паднали и се взривили на територията на Румъния.

Украинските дунавски пристанища бяха подложени на тежки и продължителни руски бомбардировки през последните седмици. Военните на Москва поразяват складовете и инфраструктурата на Украйна за зърно, след като излезе от т.нар. зърнената сделка.

Много от ударите са нанесени точно отвъд границата с Румъния, член на НАТО. Министерството на отбраната на северната ни съседка осъди атаката по-рано тази седмица "с възможно най-категорични думи“, наричайки я "неоправдана и в дълбоко противоречие с правилата на международното хуманитарно право“.