Съществува "реален риск" руският президент Владимир Путин да не спре с Украйна, ако постигне военна победа, предупреди генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, предаде Barrons.

"Тази перспектива е причината съюзниците на Украйна в НАТО да продължат да подкрепят Киев", подчертава Столтенберг.

"Ако Путин победи в Украйна, има реален риск неговата агресия да не свърши дотук. Нашата подкрепа не е благотворителност. Това е инвестиция в нашата сигурност", категоричен е той.

"Единственият начин да постигнем справедливо и трайно решение е да убедим президента Путин, че те няма да спечелят на бойното поле“, продължава Столтенберг. "И единственият начин да се гарантира, че президентът Путин осъзнава, че не печели на бойното поле, е да продължи да подкрепя Украйна".

Коментарите на генералния секретар на НАТО идват, когато подкрепата за по-нататъшна помощ за Украйна се разколеба в Съединените щати и Европейския съюз в резултат на вътрешни политически маневри.

Опозиционните републиканци в Съединените щати се противопоставят на предоставянето на повече военна помощ от САЩ, докато в ЕС Унгария задържа одобрението на пакет от 50 милиарда евро (98.64 милиарда лева) за стабилизиране на засегнатите от войната финанси на Украйна през следващите три години.