"Никога не трябва да приемаме връзката между Европа и Северна Америка за даденост. НАТО не е изписан на камък. Той е резултат от целенасочен избор и политическа воля... Европейците трябва да разберат, че без НАТО няма сигурност в Европа", заявява генрелният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в речта си на срещата на "Германския фонд Маршал", на тема "Размисли за едно предизвикателно десетилетие", речта на генрелния секретар е публикувана официалня уебсайт на Алианса.

"Чухме гласове и от двете страни на Атлантическия океан, които призовават Америка и Европа да се разделят. Съсредоточаването върху краткосрочни национални интереси вместо върху дългосрочно сътрудничество няма да ни послужи добре. Изолационизмът няма да предпази никого.

Живеем във взаимосвързан свят. Предизвикателствата пред сигурността са твърде големи, а конкуренцията - твърде ожесточена, за да може всяка държава да се справя сама. Инвестирането в трансатлантическите отношения е единственият печеливш път напред".

"Европейците трябва да разберат, че без НАТО няма сигурност в Европа.

80 % от разходите за отбрана на НАТО идват от съюзници извън ЕС", подчертава той.

"И не става въпрос само за ресурси. Става дума и за география. Без Турция на юг, Норвегия на север и САЩ, Канада и Обединеното кралство на запад е невъзможно да си представим сигурността на европейския континент. Трансатлантическият алианс е служил добре на Европа. Той проправя пътя към по-тясна европейска интеграция".

"Обединението на Германия. И разпространението на демокрацията и свободата в Централна и Източна Европа. Това е исторически урок, който европейците трябва да помнят", посчертава Йенс Столтенберг.

"Трансатлантическият алианс е служил добре и на САЩ. Американските приятели и съюзници имат незаменим принос за сигурността и интересите на САЩ. Съюзниците от НАТО са стояли рамо до рамо със САЩ от Корея до Афганистан. И са платили висока цена", припомня той.

"Никоя друга голяма сила няма толкова много приятели и съюзници, колкото Съединените щати. Всяка политика, която се опитва да подкопае това, пропилява едно от най-големите предимства на Америка", подчертава Столтенберг.

"Дами и господа, Когато поех тази работа преди десетилетие, не можех да си представя колко много ще се промени нашият Алианс. Както не мога да предвидя и това, което предстои. Но в едно съм сигурен. Въпреки че предизвикателствата, пред които сме изправени, може да се променят, отговорът е един и същ.

Ние сме по-силни и по-сигурни, Европа и Северна Америка, заедно в НАТО", посочва той в заключение.