Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е заявил, че очаква алиансът да договори "многогодишна програма“, за да помогне на Украйна в желанието й да се присъедини към организацията, и че няма "смисъл да се обсъжда кога и как Украйна може да стане член на алианса“, освен ако не надделее във войната "като суверенна независима държава в Европа“, цитира британският The Guardian.

На срещата на върха за демокрацията в Копенхаген Йенс Столтенберг е интервюиран от един от своите предшественици начело на НАТО Андерс Фог Расмусен и е заявил:

"Съюзниците от НАТО, когато се срещнат през юли, държавните и правителствени ръководители, те ще изпратят много ясно послание за подкрепа на Украйна и това ще се прояви по много различни начини.

Когато става въпрос за членство. Очаквам съюзниците от НАТО да кажат, че Украйна ще стане член на алианса. Това беше заявено няколко пъти.

Украйна има право да избере собствения си път. Не Москва решава какво може да направи Украйна, а Украйна. И съюзниците в НАТО трябва да решат въпроса за членството... и разбира се, вратата на НАТО остава отворена.

Очаквам също така, че ще договорим многогодишна програма за Украйна, в която ще работим върху това как да помогнем на Украйна да премине от стандарти, доктрини и оборудване от съветската епоха към стандартни доктрини и оборудване на НАТО и да стане напълно оперативно съвместима с НАТО. И разбира се, това също им помага да се придвижат към членство в НАТО.

Също така силно вярвам, че всички съюзници ще заявят, разбира се, че най-неотложната задача сега е да се гарантира, че Украйна ще надделее. Това, че президентът Путин не го прави, не печели тази война.

Защото само ако Украйна надделее като суверенна независима нация в Европа, има смисъл да се обсъжда кога и как Украйна може да стане член на алианса".