Стойността на златото за първи път надхвърли границата от 2500 долара за тройунция, след като Федералната резервна система на САЩ (ФРС) запази курса и поради нарастващите геополитически рискове, става ясно от данни, публикувани от РИА Новости.

В сутрешните часове на деня цената на декемврийските фючърси върху златото на нюйоркската борса Comex се повиши със 17,2 долара, или 0,7%, до 2490,2 долара за тройунция. По-рано през деня цифрата надхвърли 2500 долара за първи път. Максимумът, който достигна, бе 2,502.6. Септемврийските фючърси на среброто поскъпват с 0,43% до 29,062 долара за унция.

В сряда вечерта бяха публикувани резултатите от юлското заседание на Федералния резерв на САЩ. За осми пореден път регулаторът запази основния лихвен процент на 5,25-5,5% годишно. Решенията на Федералния резерв на САЩ относно паричната политика се отразяват в курса на долара, който от своя страна влияе върху цените на златото.

Освен това инвеститорите следят геополитическата ситуация в Близкия изток. Ескалацията на конфликта насърчава търсенето на злато като надежден актив.