В рамките на годишното си обръщение пред парламента в Скопие, президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски коментира и оттеглянето от политиката на досегашния премиер Зоран Заев, за който каза, че в изминалите 10 години "заедно водихме битки за широкото гражданско движение за правата на човека и свободи“, предава скопското издание "Слободен печат“.

"Независимо от индивидуалните възгледи на гражданите за политиките на напускащия премиер, обществото е наясно с няколко разногласия и сред нас по някои въпроси, това е безспорен акт, който трябва да бъде приветстван, защото не се случва често в новите демокрации. . Факт е, че той се оттегля, когато партията му е на власт, а това е диаметрално противоположна ситуация от 2017 г., когато не можахме да осъществим мирен преход на властта с формирано парламентарно мнозинство, което директно провокира събитията от 27 април, най-големият срам за македонската демокрация в историята“, каза Пендаровски.

Искаме или не, както посочи президентът, политиката е част от нашия живот, но никога не трябва да се превръща в целия ни живот.

"Когато човек намира смисъла на своето съществуване само в политическата власт и управлява с другите, когато идването и оставането на власт е единствената кауза в живота на някого, това отваря широко вратата за конфликти и разделения между хората“, заяви държавният глава на югозападната ни съседка.

Пендаровски отбеляза още, че в РСМ са останали да живеят много малко хора, които са разделени по много въпроси.

В края на обръщението си президентът пожела на всички през 2022 г. много здраве и най-накрая да изоставят разговорите за ваксини, маски, карантини, изолация един от друг.

Превод и редакция: Иван Христов