Президентът на Република Северна Македония не вижда проблем България да почита Гоце Делчев, без значение дали съществува или не формално решение за съвместно отбелязване на личността на революционера, предава скопската "ТВ 21“. По думите на държавния глава, в условия, когато комисията все още не е стигнала до съвместна формулировка, това е акт на добра воля и от двете страни, който ще помогне за намаляване на напрежението.

"Не знам формално дали има решение за съвместно отбелязване, защото това трябва да е една от компетенциите на Историческата комисия. Аз обаче не виждам проблем и няма такъв. Още преди да съществува, ви е добре известно, Историческата комисия, имахме съвместни чествания на определени събития, на определени персонажи. И без решение на Историческата комисия направихме съвместно отбелязване на различни паметници в Република България и в Северна Македония. Така че не виждам проблем. Не виждам проблем някой от нашите съседи да изрази пиетет към един от крайъгълните камъни на нашата държавност. Не, не виждам проблем в това“, каза Пендаровски на журналистически въпрос как вижда македонска и българска делегация да поднасят цветя на гроба на Делчев в църквата Св. Спас в Скопие.

По повод забележките на съпредседателя на македонския екип от Историческата комисия, че Гоце Делчев не трябва да бъде честван по този начин, което е една от спорните теми в работата на тази комисия, Пендаровски смята, че няма проблем.

"Няма да пречи. Няма значение защо в Комисията говорят около година и половина за Гоце Делчев за взаимно приемлива формулировка. Досега никой не успя да изпрати идеалното решение, което не е странно. Нито политиците ще предрешат решението на Историческата комисия, нито това може да се третира като някакъв натиск - нека да намерим общо решение или формулировка възможно най-скоро. Мисля, че е акт на добра воля и от двете страни да смекчат малко напрежението, което за съжаление през последната година е доста високо в тези двустранни отношения по добре известни причини, поради българската блокада и аз виждам това само в тази посока, не като акт, който ще нажежи атмосферата и ще ни помогне да намерим общо решение, но ще ни помогне“, заяви Пендаровски преди откриването на изложбата "150 години от рождението на Гоце Делчев (1872-2022)", организирана от Държавния архив на Северна Македония, под негова егида в Музея на македонската борба.

По повод изказването на Петков, че има сили, които не желаят развитието на добросъседски отношения между двете страни, дадено като коментар за посещението на делегация на македонски сдружения от България, президентът Пендаровски смята, че това не влошава ситуацията, като се има предвид и "вътрешния контекст със съседа“, където, по думите му, риториката на Петков е като на Нелсън Мандела, ако се сравни с няколко бивши министри от правителството на Борисов.

"Относно изказването на Петков смятам, че той не навлиза в личностни нападки, не преминава към обиди. Не може да се сравни с реториката, ако си спомняте как до вчера беше стандартно ежедневие особено за някои министри от предишното българско правителство. Честно казано от това, което чух от Петков през последните седмици, откакто е министър-председател, това е все едно да говоря с Мандела, ако го сравните с казаното от няколко министри от предишното правителство на Борисов, в което имахме ежедневно количество обиди към нас като народ и нация. Не мисля, че това влошава положението. Мисля, че той се придържа към това, което е неговата компетентност и разбира се, те имат вътрешнополитически контекст, както и ние, и трябва да видите и че има такава вътрешна конотация във всяко негово изказване. Строго погледнато, в договорен смисъл правителствата договарят международни споразумения, правителствата подписват, правителствата изпълняват. Президентите са тук, за да помогнат за създаването на условия за споразумение“, каза Пендаровски.

Решението за включване на българите в македонската конституция, подчерта той, ще бъде самостоятелно и независимо решение на македонските институции.

"Намесата е всяко искане, което идва отвън за реда на нашата правна и политическа система. Намесата си е намеса. Между другото, ние сме включили части от народите в нашата конституция, започвайки от Рамковото споразумение. Никой тогава не ни е карал отвън да слагаме власи, сърби, бошняци, турци. Ние самите решихме, че това е добре за по-голяма сплотеност в македонското общество. Така че и сега, ако тук аз и тези, които ще сме на власт по това време, сме в състояние да решим дали решим, че е по-добре да включим не само българите, но и черногорци, хървати и т.н., да увеличаваме сплотеността, взаимното разбирателство, ние живеем в същата държава те са наши граждани, българите в Северна Македония също са наши граждани. И те също са моя компетенция. Ако решим, че е добре да ги впишем в Конституцията, ще ги вкараме в Конституцията, но това ще бъде самостоятелно независимо решение на македонските институции“, категоричен е Пендаровски.

Уточнявайки коментара си по изявленията на Петков, той подчерта, че срещата с делегацията на ОМО Илинден Пирин не противоречи на Договора за добросъседство от 2017 г.

"Аз имам обратното виждане и сега какво правим. Твърдя, че моята среща, а не съдържанието на срещата, срещата ми с тази организация, с ОМО Илинден Пирин, изобщо не противоречи на споразумението от 2017 г. и не става дума за сили, които не желаят добросъседство. Сега моето и неговото твърдение имат ли еднаква тежест? Ето, предполагам, че имат. Твърдя, че това не е вярно“, подчерта Пендаровски.

По повод съобщенията на ВМРО-ДПМНЕ, че ще внесе специална декларация за Делчев, той смята, че няма нужда от специална парламентарна декларация и че Декларацията, която всички партии подкрепиха в парламента за червените линии на Скопие в преговорите с България е достатъчна и, казва той, когато говориш в тази Декларация по червените линии и по отношение на това, което е от решаващо значение за РСМ - идентичността включва Гоце Делчев.

Превод и редакция: Иван Христов