Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски бе претстван от косовския си колега Вьоса Османи в сряда на площад Ибрахим Ругова в Прищина с официална церемония с държавни и военни почести, пише "Нова Македония“.

По време на официалното посещение двамата лидери проведоха среща очи в очи, проведено е пленарно заседание на делегациите на РСМ и Косово, след което двамата президенти проведоха съвместна пресконференция.

"Северна Македония и Република Косово, като преки съседи, естествено са насочени да си сътрудничат. Този факт се признава от всички политически фактори и в двете страни и по време на разговорите подчертах готовността си за засилване на диалога на най-високо политическо ниво. Северна Македония и Косово също са важни търговски партньори. Наскоро в Скопие се проведе първото съвместно заседание на правителствата на двете страни, на което бяха подписани 11 двустранни споразумения. Очаквам реализацията им да означава подобряване на икономическите връзки и конкретна изгода в интерес на нашите граждани“, каза Пендаровски.

По отношение на външната политика той каза, че двете страни споделят общи стратегически цели.

"Северна Македония подкрепя евроатлантическите стремежи на Косово и в този контекст сме на разположение да споделим нашия опит, както по пътя към ЕС, така и по отношение на стремежите за интеграция в НАТО. Членството в тези две организации означава по-нататъшна стабилизация и просперитет за региона. Разговаряхме и с президента на Косово за диалога Прищина-Белград. Всички сме наясно, че това е много труден и сложен процес, но вярвам, че всички хора с добра воля в региона и извън него ще подкрепят разрешаването на спора, което в крайна сметка ще означава необратимо умиротворяване на региона. Позволете ми по този повод да потвърдя отново нашата позиция, която е, че Северна Македония подкрепя взаимно приемливо решение между Белград и Прищина, което има потенциал да допринесе за регионалната стабилност и което няма да застраши сигурността на съседните страни. В тази връзка приветстваме постигнатото споразумение за деескалация на напрежението в Северно Косово, постигнато с посредничеството на Европейския съюз“, каза президентът на югозападната ни съседка.

По думите му, диалогът е единственият механизъм, чрез който, както каза той, след разпадането на бивша Югославия страните от региона са успели да постигнат напредък в много области. Затова като държава, добави Пендаровски, РСН подкрепя усилията на своите европейски и американски съюзници, насочени към намиране на решения на отворените въпроси.

По време на визитата на Пендаровски бяха обсъдени възможностите за "утвърждаване на правата на етническите македонци“, живеещи в Косово, както и възможностите за откриване на нови гранични пунктове.

Превод и редакция: Иван Христов