Френският президент Еманюел Макрон е предложил в понеделник (16 септември) подалия оставка външен министър Стефан Сежурне за европейски комисар. Това се посочва в съобщение на Елисейския дворец, предават AFP и Reuters 

"От началото на френското председателство на Съвета на ЕС през 2022 г. и от втората си реч в Сорбоната през април 2024 г. президентът на републиката (Еманюел Макрон) винаги е защитавал възможността да получи за Франция ключов ресор на европейски комисар, съсредоточен върху въпросите на индустриалния и технологичния суверенитет и европейската конкурентоспособност", подчертават от Елисейския дворец.

Стефан Сежурне бе "председател на групата "Обнови Европа" в Европейския парламент в предишния мандат и отговаря на всички необходими критерии. Неговата европейска ангажираност ще му позволи да изпълни изцяло програмата в областта на суверенитета на ЕС", допълват от Елисейския дворец.

Макрон благодари и на Тиери Бретон, "изключителен европейски комисар", който "има силен принос за насърчаването на европейската политика на суверенитет в областта на цифровите технологии (DSA/DMA), на подкрепата за европейската отбранителна индустриална и технологична база и в полза на устойчивостта на единния пазар на ЕС по време на кризата с коронавирусите".

Reuters отбелязва, че Сежурне е близък политически съюзник на президента Макрон. Номинацията на Сежурне, която според Елисейския дворец е резултат от споразумение между президента Еманюел Макрон и новия френски министър-председател Мишел Барние, идва часове след обявяването на оставката на досегашния френски комисар Тиери Бретон.