Отговорът на Москва на нахлуването в Курска област ще бъде асиметричен - широко настъпление в Донецка област с унищожаване на тила на въоръжените сили на Украйна (ВСУ), а до края на есента - достъп до административните граници на региона, пише Pravda.Ru.

Според автора във войната е настъпила качествена промяна. За първи път след отстъплението на украинците през лятната кампания на 2022 г. град Новогродовка в Донецка област ще бъде превзет без разрушения в резултат на бързото руско настъплениена  Покровско направление. Украинските въоръжени сили бяха принудени да напуснат града без бой, тъй като нямаше резерви, които да го задържат.

Липсата на разрушения позволява в бъдеще да се използва Новогродовка като тилова база за развитие на успеха както към Мирноград и Торецк (на запад), така и към Селидово и Карловка (на югозапад). Има съобщения за значително настъпление на руснаците към Калиново с обход на селото, което ще им позволи да излязат във фланг на карловската групировка на ВСУ.

Тези успехи показват, че украинските въоръжени сили са изчерпали укрепените райони на това направление. Руските въоръжени сили заобикалят втората отбранителна линия чак до Угледар от тила. В района на Угледар също има напредък - зает е опорен пункт край магистралата за Константиновка при Водяной и е превзета южната част на Константиновка.

Кремъл заяви, че отговорът на операцията Курск на украинските въоръжени сили ще бъде повече от едно действие.

"Такива действия не могат да останат без отговор, ще има отговор, не говорим за едно решение“, заяви пресаташето на Кремъл Дмитрий Песков, коментирайки ударите на 26 август.

Ако преди това Русия се стремеше да генерира възможно най-малко събития, които биха могли да я дискредитират като страна, заинтересована от бързото разрешаване на конфликта, то действията на Киев на руска територия променят тази позиция, пише Telegram каналът "Тайная канцелярия“. Според авторите атаките срещу енергийната инфраструктура на Украйна постепенно ще се засилват. На първо място, става дума за водноелектрически централи и неслучайно днес беше ударена Киевската водноелектрическа централа.

Според автора, атаките срещу енергийната инфраструктура на Украйна и бъдещото разширяване на "санитарната зона“ за сметка на Сумска област ще се възприемат в Глобалния Юг като адекватен отговор, а не като желание на Москва да продължи ескалацията и да вдигне залозите.

Военни анализатори смятат, че падането на Покровск ще се случи в течение на есента. Успоредно руските въоръжени сили ще се опитат да превземат Угледар, Часов Яр и да настъпят към Купянск и Краматорск.

Според украинските общественици днес е в интерес на руснаците да принудят Киев да хвърли възможно най-много сили в Курска област, за да смели резервите на украинските въоръжени сили там. Точно тези резерви, които биха могли да отблъснат Русия на реалните участъци на фронта.

"От инструмент за принуждаване на Русия към преговори, изгодни за Запада, Курската операция може да се превърне в огромен капан за украинските военни, които отново ще трябва да умрат за PR технологиите на Зеленски и неговите куратори“, пише украинският Telegram канал "Резидент“.