На 9 септември широк алианс от държави представи амбициозни планове за създаване на съвременен "Път на коприната", който да свързва Европа, Близкия изток и Индия, като по този начин да стимулира търговските връзки с потенциално широкообхватни геополитически последици, пише France 24.

Съединените щати, Саудитска Арабия, Европейският съюз, Обединените арабски емирства и други страни стартираха инициативата за свързване на железопътни линии, пристанища, мрежи за електроснабдяване и пренос на данни и водопроводи в рамките на срещата на върха на Групата на 20-те в Ню Делхи.

Макар и основно фокусиран върху търговията, меморандумът може да има широкообхватни последици - включително развитие на контактите между дългогодишните врагове Израел и Саудитска Арабия.

Подписалите го страни се надяват, че той може да помогне за интегрирането на огромния пазар на Индия с население от 1,4 млрд. души с държавите на запад, да създаде противовес на щедрите китайски разходи за инфраструктура, да стимулира икономиките на Близкия изток и да спомогне за нормализирането на отношенията между Израел и арабските държави от Персийския залив.

"Това е наистина голяма инициатива", заяви президентът на САЩ Джо Байдън на събитието по представянето на плана, като го нарече "исторически".

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че така нареченият икономически коридор Индия-Близкия изток-Европа е "много повече от "просто" железопътна линия или кабел".

"Той е зелен и цифров мост между континенти и между цивилизации", заяви тя.

Един от предложените проекти ще свърже железопътни и пристанищни съоръжения в Близкия изток, включително Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия, Йордания и Израел и потенциално ще ускори търговията между Индия и Европа с до 40 %.

Прамит Пал Чаудхури, ръководител на отдела за Южна Азия в Eurasia Group, заяви, че контейнер, който днес пътува от Мумбай през Суецкия канал до Европа, в бъдеще би могъл да се движи по железница от Дубай до Хайфа в Израел и по-нататък до Европа, спестявайки пари и време.

Понастоящем Суецкият канал е основна пречка за световната търговия, тъй като по него се осъществява около 10 % от световната морска търговия, но той често е прекъсван.

През март 2021 г. гигантският контейнеровоз Ever Given предизвика почти едноседмично спиране на суецкия трафик, след като заседна по диагонал във водния път.

В същото време планът се вписва в няколко от целите на Вашингтон в Близкия изток и официални лица твърдят, че САЩ желаят да видят как проектите се осъществяват.

Администрацията на американския президент Джо Байдън активно подтиква Рияд, основен производител на петрол и партньор в областта на сигурността, да нормализира връзките си с Израел след десетилетия на конфликти и затворени граници.

Саудитска Арабия никога не е признавала официално Израел.

Участието на САЩ би могло да помогне и за възстановяване на дълбоко влошените връзки между Рияд и Вашингтон, които се влошиха след ядреното споразумение между САЩ и Иран и убийството на журналиста дисидент Джамал Хашоги през 2018 г.

Според подробностите, с които се е запознала AFP, икономическият коридор ще развие инфраструктура, която да позволи производството и транспортирането на "зелен водород".

Той също така ще засили телекомуникациите и трансфера на данни чрез нов подводен кабел, свързващ региона.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че сега е необходимо да се работи, за да стане планът "реален".

Всички проекти биха могли да помогнат и на пропитите с петрол държави от Близкия изток да се освободят от зависимостта си от изкопаемите горива.

Майкъл Кугелман, директор на Института за Южна Азия към Центъра "Уилсън", заяви, че планът би могъл да бъде значителен отговор на широко рекламираната инициатива на Китай "Един пояс, един път" (BRI).

Така наречената BRI разпространи китайското влияние, инвестиции и търговия в Европа, Африка, Азия и Латинска Америка.

"Ако бъде финализиран, той ще промени правилата на играта, като засили контактите между Индия и Близкия изток и ще има за цел да се противопостави на BRI", написа Кугелман в X (Twitter.)