Една от причините Украйна да търпи загуби във войната с Русия е отношението на командирите към подчинените. Това подчерта старши лейтенантът от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Николай Мелник в ефира на "Новини Live“.

"Нашите командири правят голяма грешка, когато смятат, че ще бъдат изпратени нови да ни сменят. Но има проблем - ще пратят нови, но не със същото качество. Защото мотивиран човек през 2022 година и човек, който е хванат на улицата през 2024 година са две съвсем различни мотивации“, обясни старши лейтенантът.

Той допълни, че освен мотивацията и отношението към подчинените, проблем е и системата за военно обучение, която не е реформирана от времето на Съветския съюз. По-специално, според Мелник, той не е адаптиран към условията на съвременната война.

"Ситуацията беше проблемна преди година и половина, тя започна да се усеща още през септември. Сега ситуацията е доста сложна. Може би някъде системата на обучение се променя. Но все още има случаи, когато войник пристига в десантна част, макар преди това в учебния център бодро да е изхвърлял боклука“, коментира още военният на Киев.

По думите му в този случай отговорността за обучението на този войник вече не е на учебния център, а на бригадата, която се намира в зоната на бойните действия.

 "Т.е. понякога не стига времето, но първите дни, първите ротации, те са най-критичните, защото през това време човек все още започва да се адаптира и тогава се ражда като войник“, обясни Мелник.