Президентът на САЩ Джо Байдън и министър-председателят на Обединеното кралство Кийр Стармър отхвърлиха заплахите на руския президент Владимир Путин в петък (13 септември), когато се срещнаха, за да обсъдят молбите на Украйна да използва доставени от Великобритания ракети срещу цели на руска територия, пише европейската редакция на Politico.

Запитан какво мисли за думите на руския преидент Владимир Путин, че подобен акт би поставил страните от НАТО "във война с Русия", президентът на САЩ заявява пред репортери: "Не мисля много за Владимир Путин".

В отговор на отправен въпрос колко скоро е готов да позволи на Украйна да изстрелва ракети по-дълбоко в Русия, Байдън добавя: "Сега ще обсъдим това".

Говорейки след срещата, Стармър съобщава, че не е взето окончателно решение относно ракетите Storm Shadow, и намеква, че по време на заседанието на Общото събрание на ООН по-късно този месец може да последва по-нататъшно развитие. "Очевидно ще продължим отново в Общото събрание на ООН само след няколко дни с по-широка група лица", посочва той.

Стармър подчертва, че "това не е среща за конкретен капацитет", но добавя: "Стигнахме до силна позиция". Той отрича, че фокусът му върху "следващите няколко седмици и месеци" е върху осигуряването на тактика по отношение на Украйна преди президентските избори в САЩ и потенциалната победа на Доналд Тръмп, който определи Путин като "гений".

"Не, мисля, че ако погледнете както ситуацията в Украйна, така и в Близкия изток, е очевидно, че през следващите седмици и месеци има наистина важни потенциални развития, независимо от това какви са графиците в другите страни", посочва той.

Двамата лидери се срещнаха на четири очи за около 20 минути в Овалния кабинет преди по-дълга обща среща с помощници, на която са обсъдени стратегически предизвикателства, включително Украйна и Близкия изток. По-рано министър-председателят на Обединеното кралство не изключи възможността да позволи на Украйна да използва ракети Storm Shadow въпреки заплахите на Путин - в четвъртък той заяви пред репортери: "Русия започна този конфликт. Русия незаконно нахлу в Украйна. Русия може да прекрати този конфликт веднага".

Длъжностни лица от двете страни на Атлантическия океан многократно подчертаха, че от срещата в петък няма да има момент за вземане на решение относно ракетите Storm Shadow. Съветникът на Белия дом по комуникациите в областта на националната сигурност Джон Кърби заяви: "В момента се работи по темата: "Не бих търсил днес изявление за възможностите за нанасяне на удари с голям обсег на територията на Русия. Няма промяна в нашата политика по отношение на това".

Това не попречи на Русия и Украйна да увеличат натиска си върху Великобритания и САЩ - които вече се опасяват от ескалация. "Трудно е да чуваш многократно: "Работим по въпроса", докато Путин продължава да изгаря нашите градове и села", написа украинският президент Володимир Зеленски в X в петък.

Междувременно в петък Москва обяви, че е изгонила шестима британски дипломати, обвинявайки ги в шпионаж. Великобритания нарече обвиненията "неоснователни" и заяви, че дипломатите са загубили статута си през август, преди сегашния спор.

По-късно в петък Държавният департамент на САЩ обяви нови санкции срещу руския държавен медиен канал RT.

Бившият министър-председател на Обединеното кралство Борис Джонсън увеличи натиска в петък, като се срещна със Зеленски в Киев - и призова Обединеното кралство и САЩ да позволят на Украйна да използва ракетите с голям обсег на действие на двете страни - Storm Shadow, SCALP и ATACMS - срещу цели на руска територия. Джонсън добави: "Всеки изминал ден означава все повече безсмислени и трагични жертви в Украйна".

Бившият министър на отбраната на Обединеното кралство от Консервативната партия Грант Шапс заяви, че срещата между Байдън и Стармър "трябва да доведе до един резултат: Украйна трябва да може да нанася удари със Storm Shadows на територията на Русия, ако Русия продължи да атакува Украйна от тези места".

Използването на ракетите Storm Shadow се основава отчасти на американска технология, така че официалните лица смятат одобрението на Байдън за жизненоважно за процеса.

Но основната причина за желанието да се върви в крак е дипломатическа. Двама британски правителствени служители, на които е предоставена анонимност, за да обсъждат чувствителни въпроси, са заявили пред Politico, че са се стремили да избегнат създаването на впечатление за различие в мненията на двамата съюзници.

И двамата служители също така се съмняват, че използването на ракетите Storm Shadow би променило хода на войната, въпреки че Зеленски заяви, че достатъчното им използване може "наистина да промени хода на войната".

В петък Стармър се срещна с представители на отбранителни и аерокосмически фирми в британското посолство във Вашингтон, но тази среща не беше свързана с ракетите, е заявил пред европейската медия говорител на ("Даунинг стрийт") номер 10.

Срещата му с Байдън е последвана от 90-минутна по-широка среща на високо равнище с външния министър Дейвид Лами и сътрудници, сред които съветникът по националната сигурност Тим Бароу, посланикът на Великобритания Карън Пиърс, началникът на кабинета му Сю Грей и директорът по комуникациите Матю Дойл.

Министър-председателят на Обединеното кралство отбелязва в началото на срещата: "Мисля, че следващите няколко седмици и месеци могат да бъдат решаващи. Много е важно да подкрепим Украйна в тази жизненоважна война за свобода".

Стармър от известно време активно се стремеше към по-широка стратегическа среща с Байдън, след като се видя с президента на срещата на върха на НАТО през юли в първата седмица от встъпването си в длъжност.

Премиерът на Обединеното кралство потърси срещи и с двамата кандидати за президент по време на посещението си във Вашингтон, но те бяха извън града по време на предизборната кампания. Въпреки че е разговарял веднъж с Доналд Тръмп след покушението, Стармър споделя пред репортери, че все още не е разговарял с опонента му в надпреварата за Белия дом през ноември, вицепрезидента Камала Харис.