Заради приетите документи от правителството в София (рамковата позиция и обяснителния меморандум), безотговорното поведение на политиците в двете страни, както и безотговорните и политизирани изказвания на някои от колегите в българската част на Комисията и политически мотивираното напускане на новия съпредседател от страна на Северна Македония е злоупотребено за политически и партийни цели и интереси в двете страни, казва бившият член на македонския екип от Съвместната комисия с България по исторически и образователни въпроси чрез отворено писмо, предава скопското електронно издание "Локално“.

Той посочва, че тази реакция се дължи на неоснователни изказвания на премиера Християн Мицкоски и представители на правителството, както и на последвали обвинителни и клеветнически текстове и изяви в някои медии.

Бившите членове на македонската комисия смятат, че в обществото е наложено убеждението, че комисията трябва да бъде орган за защита на "националните интереси", доказващ "исторически истини" и решаващ историографски въпроси.

"Идеята Комисията чрез положителните примери на подобни комисии в Европа да помогне за освобождаването на преподаването по история от идеологически и националистически влияния, които очевидно са заложници на гражданите на двете страни, беше напълно пренебрегната“, посочват те и заявяват, че някои политици и интелектуалци и най-вече историци, по политически съображения и за собствена изгода, но и поради незнание, са приели риториката и подхода на българската страна, с което в обществеността, без никакви аргументи, се е създало впечатлението, че Комисията обсъжда идентичността и това прави ревизия на македонската историография.

"Така нашето общество наивно попадна в капана на националистите в България и тяхното намерение да наложат дискусия по тези въпроси през призмата на политическите интереси. Правейки това, ние всъщност пропускаме шанса да започнем сериозен академичен дебат, в който да можем открито да обсъждаме миналото извън влиянието на политически групи, които са печелили от злоупотребата с историята през последните десетилетия. Откритият дебат очевидно е труден за част от македонската интелектуална общественост“, посочват бившите членове.

В писмото се сочи с пръст и премиера, и министъра на външните работи на РСМ. В крайна сметка казват, че трябва промяна в работата на Комисията.

"Необходимо е да се включат експерти от ЮНЕСКО, Съвета на Европа или ОССЕ, нещо, за което настояваме непрекъснато от първото заседание на Комисията, което се проведе на 2 и 3 юли 2018 г. По този начин ще се създадат условия за задържане на негативните политически влияния в работата на Комисията“, се казва между другото в писмото на бившите членове.

Мицкоски потвърди, че на закрито заседание правителството са направени промени в персоналния състав на смесената македонско-българска комисия по исторически и образователни въпроси. Въпреки че в публичното пространство се появиха имената на историците, които ще бъдат част от комисията, оглавявана от проф. Ванчо Георгиев, правителственият ръководител не потвърди имената, тъй като това е класифицирана информация.

Кадровите промени идват след публичните забележки на премиера за работата на Комисията, ръководена от Драги Георгиев от македонска страна, която според него не защитава националните интереси на македонския народ.

Сега Мицкоски чака да бъде съставено политическо правителство в София, за да види, както заяви, има ли желание за диалог там. По думите му, позициите на Скопие са ясни и страната иска да разговаря, но също така е необходимо да получи ясни гаранции. Мицкоски вече обяви, че на 19 септември в Брюксел ще представи предложението на правителството за размразяване на процеса на евроинтеграция на Северна Македония.