Швеция, в замяна на съгласието на Анкара да отмени ветото върху членството на Стокхолм в НАТО, е обещала да "положи усилия" за модернизиране на митническия съюз между Турция и Европейския съюз, както и да засили преговорите за безвизов режим между Турция и ЕС, разкри генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Според телевизионния канал Haber Global, турският президент Тайип Ердоган и шведският премиер Улф Кристерсон са изготвили протокол от седем точки след постигнатите споразумения. В допълнение към казаното от Столтенберг в документа се посочва, че Швеция обещава на Турция да не подкрепя организации, обявени от Анкара за терористични. Терористичните организации включват Кюрдската работническа партия (ПКК), както и организацията ФЕТО, която турските власти обвиняват в опит за военен преврат на 15 юли 2016 г.

Също така в Стокхолм са обещали да допринесат за премахването на санкциите срещу Турция и премахването на пречките пред републиката в областта на военно-промишления комплекс и инвестициите.

Според Белия дом президентът на САЩ Джо Байдън е приветствал съгласието на Турция да приеме Швеция в НАТО и е изразил готовност да работи с Анкара за изграждане на отбрана в евроатлантическата зона.

По-рано генералният секретар на Алианса заяви, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган се е съгласил да отмени ветото и да приеме Швеция в Северноатлантическия алианс.

Според CNN Turk молбата на Швеция за членство в НАТО вероятно ще бъде одобрена от турския парламент по време на есенната сесия.

Самият Ердоган заяви по-рано, че присъединяването на Швеция към НАТО ще бъде възможно след присъединяването на Турция към ЕС.