В петък (2 февруари) автобусните и трамвайните гари в цяла Германия бяха затворени, което наруши спокойствието на милиони пътници, тъй като 90 000 работници от обществения транспорт обявиха стачка, за да настояват за подобряване на условията на труд, предават френската редакция на Euro News и Reuters.

Стачката, свикана от профсъюза Verdi във всички федерални провинции с изключение на Бавария, е последната от поредицата стачни действия, които засегнаха транспортния сектор в страната през последните седмици.

"Стачките ще се провеждат от началото до края на работния ден - обикновено от 3.00 ч. в петък до 3.00 ч. в събота", заяви Андреас Шакерт, федерален ръководител на групата за автобуси и железници във Verdi.

Има някои изключения, включително Берлин, където беше обявена по-кратка седемчасова стачка в сутрешните часове.

Централно място в исканията на Verdi заемат подобрените условия на труд, се посочва в изявлението, като сред исканите мерки са намаленото работно време и увеличените отпуски.

"Имаме драматичен недостиг на работна ръка в обществения транспорт и невероятен натиск върху служителите. Автобуси и влакове се отменят всеки ден във всички тарифни зони, защото няма достатъчно персонал", заявява заместник-председателят на Verdi Кристин Беле в изявлението си от понеделник.

В Берлин работници от местния транспортен орган напуснаха работа до 10 сутринта. В Хамбург, Кьолн, Хановер и на други места стачката трябваше да продължи цял ден. Бавария, където в момента няма преговори, беше единственият незасегнат регион.