Бедствено положение заради обилни снеговалежи е обявено в сръбските общини Иваница, Лучани и Нова-Варош, съобщи сръбската държавна информационна агенция Tanjug.

Според информацията в община Иваница без ток остават 3400 домакинства. Точният брой на жителите, които са останали без ток, не е уточнен. В община Лучани около пет хиляди души са останали без електричество. Властите на Нова-Варош обявиха извънредно положение заради невъзможността да се справят самостоятелно с последствията от снеговалежите.

По информация сръбския вестни Blic 17 души са откъснати от външния свят заради лошото време в района на връх Мален в западната част на страната. Няколко семейства с деца са били на излет с кола в планината, където ги е застигнал обилния снеговалеж. След като автомобилите са свършили бензина, хората са тръгнали към изоставената ловна хижа. Семействата прекарват повече от 24 часа в планината без храна.

Метеорологичните условия все още не позволяват на спасителите да им се притекат на помощ. Служители на Сръбската планинска спасителна служба от град Вальево се отправиха към района със ски, за да доставят храна и питейна вода на семействата.

В събота срещу неделя през нощта в Сърбия започна силна снежна виелица. Височината на снежната покривка достига средно 50 см, което е абсолютен рекорд за страната. Лошото време доведе до множество катастрофи по пътищата. Часовете в училищата в община Обреновац са отменени за 48 часа заради прекъсвания на електропроводите.

Превод и редакция: Юлиян Марков