Сръбската полиция е задържала хиляди мигранти в две седмици на ежедневни акции в северните и източните райони на страната, като част от общонационална операция, започнала преди две седмици след престрелка, при която загинаха трима мигранти, пише Reuters.

В изявление от сряда сръбското министерство на вътрешните работи обяви, че от 27 октомври насам е арестувало около 4500 мигранти в общините Суботица, Сомбор и Кикинда близо до унгарската граница на север и близо до град Пирот на югоизток, близо до границата с България и ги преместили в лагери, контролирани от правителството.

В него се казва, че осем контрабандисти и 119 души са били арестувани по обвинения, включително трафик на хора и незаконно притежание на оръжия и наркотици.

Полицията иззе и пет автомата, пет пистолета, над 1500 патрона от различен калибър, стотици задгранични паспорти и претърси повече от 81 000 коли и над 300 жилища.

"МВР ще упорства до решаване на проблема с незаконната миграция и прекъсване на веригата за контрабанда на хора", се казва в съобщението.

Министерството не посочва откъде са дошли мигрантите, но повечето от тези, които използват балканския маршрут в ЕС, обикновено са от Близкия изток, Афганистан, Пакистан и Северна Африка. Маршрутът минава през Турция, България, Северна Македония и Сърбия.

Много мигранти пресичат границите с помощта на сложни мрежи от контрабандисти, които понякога са въоръжени, а престрелките между престъпни групи са чести.

Миналия месец трима мигранти загинаха при престрелка близо до границата на Сърбия с Унгария, маршрут, използван все по-често от трафикантите на хора за влизане в Европейския съюз.

"Това са организирани банди, които не се състоят само от престъпни членове на мигрантското население, но също и ... наши граждани. Те прехвърлят хора през границите и вземат огромни пари“, казва Радош Джурович, директор на Центъра за защита и помощ на търсещите убежище.

Сърбия, кандидат за членство в Европейския съюз, провежда съвместни гранични патрули с членовете на ЕС Унгария и Австрия. Белград се ангажира да приведе визовите си политики в съответствие с тези на ЕС, за да помогне за спиране на потока от нелегални мигранти на запад.