Срещата на министрите на финансите от еврозоната в Будапеща следващия месец може да бъде отменена заради нарастващия гняв срещу отношенията на Унгария с Русия, пише европейската редакция на Politico.

Ръководителят на срещата, ирландският министър на публичните разходи Паскал Донохоу, ще реши до следващата седмица дали тя ще се състои, или не, са заявили пред европейската медия двама представители на ЕС.

В момента срещата, насрочена за 13 септември, все още ще се проведе официално, е заявил говорител на Еврогрупата. Но един от служителите е заявил, че се осъществява интензивен контакт между отделните страни членки, за да се прецени колко министри обмислят да бойкотират срещета независимо от решението на Донахоу.

Разговорите между финансовите министри по принцип се провеждат веднъж месечно - но два пъти годишно в страната, която е ротационен председател на ЕС.

Скоро след като Унгария пое ръководството през юли, министър-председателят Виктор Орбан посети Киев, Москва, Пекин и Вашингтон за самообявени "мирни мисии". "Той твърди, че представлява ЕС, без да е упълномощен за това", пише брюкселската медия.

За 5 и 6 септември е насрочена подготвителна среща с висши държавни служители. Необичайно е, че в момента на уебсайта на Съвета на ЕС няма информация за Еврогрупата.

Няколко министри вече са дали сигнал, че няма да присъстват на срещата, дори ако тя се проведе в Унгария, включително германският министър на финансите Кристиан Линднер и колегите му от Естония, Финландия и Литва.

През юли няколко държави бойкотираха министерските срещи в Будапеща в отговор на посещенията на Орбан.

Европейската комисия заяви, че нейни високопоставени служители няма да участват в нито една от срещите по време на шестмесечното председателство на Унгария, което ще продължи до края на годината, което предизвика възмущението на Будапеща.

По време на публична среща на министрите на финансите на ЕС през юли няколко министри разкритикуваха Орбан за това, че се е срещнал с Путин и не е дал приоритет на помощта за Украйна.

Преди заседанието на Еврогрупата са планирани няколко министерски срещи. Събранията на министрите на външните работи и отбраната на ЕС ще се проведат тази седмица в Брюксел вместо в Будапеща.

Донохоу вероятно ще прецени настроението по време на разговорите в Брюксел, преди да вземе решение дали да ги отмени, е коментирал в заключение един от източниците на Politico.