Представителят на Литва Андрюс Кубилиус вероятно ще стане комисар по сигурността, отбранителната промишленост и космоса в новата Европейска комисия, председателствана от Урсула фон дер Лайен, съобщава изданието Politico, като се позовава на официални лица от водещите институции на Общността и редица столици на Стария континент.

Изданието припомня, че Фон дер Лайен по-рано отбеляза, че новата позиция комисар по отбраната трябва да бъде дадена на представител на държава от Централна или Източна Европа.

Кубилиус е член на Европейския парламент, който специализира в областта на външните работи. Представителят на Литва е опитен политик. Два пъти е избиран за министър-председател. Отбелязва се, че политикът е широко уважаван, защото преведе Литва през финансовата криза от 2008 година.

Той също така активно подкрепя Украйна. Той многократно е подчертавал необходимостта от постоянна военна подкрепа за Киев и в миналото е призовал Москва да бъде принудена да плати сметката за възстановяването на Украйна, като за целта се използват всички замразени руски активи.

Във Вилнюс Кубилюс също предложи създаването на държавен отдел или министерство, което да бъде изцяло посветено на украинските въпроси.