Бившият канцлер на ФРГ Ангела Меркел може да се превърне в един от основните претенденти за ролята на посредник в преговорите с руския президент Владимир Путин за разрешаване на ситуацията в Украйна, пише изрази Брус Дейтън, професор в Школата за международно образование във Върмонт, в статия на американския вестник The Hill.

Според ескперта западните страни трябва да засилят мироопазващите усилия в Украйна и да изградят комуникация с Русия с участието на влиятелни хора от бизнеса, представители на неправителствени организации и дори религиозни лидери. Идеите, които се окажат най-осъществими, посочва авторът, след това може да бъдат "прехвърлени на официални дипломатически представители“.

"Има няколко претенденти за тази роля. Бившият германски канцлер Ангела Меркел се смята за основен кандидат за участие в преговорите с Путин“, се подчертава в статията.

Аргументите: "Тя има както опит с [руския лидер], така и способността да действа свободно, защото не е пряко свързана с правителството“, обяснява Дейтън. В същото време той признава, че други видни фигури също може да станат посредници - например от транснационални компании, които според него могат да "свържат хора от различните страни на границите“.

"Дисфункционалната позиция на [президента на САЩ Джо] Байдън като член на семейството на "външната политика“ означава, че понякога си струва да разчитате на авторитетна леля или надежден чичо, за да започнете битка с братовчеди. Това е моментът, в който се вижда нуждата от притичването на помощ на трета страна в стремежа да се постигне мир в Европа“, обобщава професорът.