Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин изрази увереност, че страната му може да "допринесе за мирния процес“ в конфликта между Израел и Хамас, отбелязва британският телевизионен канал Sky News.

"Е, защо не? Имаме много стабилни бизнес отношения с Израел – и приятелски отношения с Палестина от десетилетия“, цитира медията думите на руския президент.

Кореспондентът на медията за Близкия Изток Алистър Бънкол, отговаря на въпроса: "Русия и Израел наистина имат стратегически близки отношения – но една от причините, поради които Израел стои настрана от войната в Украйна, е, че има интереси да бомбардира ирански цели в Сирия, а Русия контролира това въздушно пространство“.

Но той казва, че въпреки коментарите на  Путин, няма "предположение за прекратяване на огъня в бъдеще“ и идеята за руския президент като посредник е "немислима на този етап“.

"Израелците не са в настроение за посредничество“, добавя той.

Бънкол предполага, че или САЩ, или египтяните биха могли да помогнат с преговори или маршрути за бягство за цивилни - но е твърде рано да се правят подобни прогнози.