Католическа епархия в щата Ню Джърси се е съгласила да плати 87,5 млн. долара за уреждане на искове, свързани със сексуални посегателства от страна на духовници в САЩ, предаде Асошиейтед прес. Предполагаемите жертви са около 300.

Споразумението между епархията на Камдън, която обхваща шест окръга в южната част на Ню Джърси, и ищците беше внесено в съда във вторник. Ако бъде одобрено от съдията, то ще надхвърли сумата по подобно споразумение, постигнато през 2003 г. в Бостън за близо 85 млн. долара, отбелязва АП. По споразуменията за злоупотреби на духовници в Калифорния и Орегон обаче сумите бяха по-високи, припомня агенцията.

Сексуалните посегателства са се случили между 50-те и 90-те години на 20-и век, но основно са се развили през 60-те и 70-те години, заяви адвокат Джеф Андерсън, който представлява 74 от жертвите.

Според други двама адвокати оцелелите от тези злоупотреби може да получат 290 000 долара. Споразумението между епархията и ищците предвижда да бъде създаден тръст за обезщетяване на оцелелите от сексуални посегателства. Част от споразумението изисква също да се поддържат или да се подобряват протоколите за защита на децата.

През 2019 г. петте католически епархии в Ню Джърси посочиха повече от 180 свещеници, които са били достоверно обвинени в сексуални посегателства над малолетни в продължение на няколко десетилетия. Епархиите в Ню Джърси се присъединиха към други над 20 щата, които посочиха заподозрени в злоупотреби след забележителния доклад на голямото жури в Пенсилвания през 2018 г. Много от свещениците в списъците са починали, а други са били отстранени от служба.

Превод и редакция: БТА