Изданието отбелязва, че нахлуването на Русия в Украйна остава исторически провал. НАТО се подсилва от новите членове Финландия и Швеция. ЕС отвори процеса на присъединяване на Украйна, Русия е изправена пред 11 кръга санкции с предстоящи още, а половината от нейните суверенни активи са замразени - парите вероятно ще бъдат използвани за възстановяване на Украйна. Европа вече не купува руска енергия.

"Тази година Украйна ще бъде де факто разделена и Русия сега има инициативата на бойното поле и материалното предимство. 2024 г. е повратна точка във войната: и ако Украйна не реши проблемите си с персонала, не увеличи производството на оръжия в близко бъдеще и не успее да разработи реалистична военна стратегия, неговите териториални загуби могат да бъдат постоянни и може да се увеличат“.

Отбелязва се, че Киев е пострадал значително от спада на политическата и материална подкрепа от Съединените щати, а перспективите за европейска помощ са само малко по-добри. Украйна отчаяно се нуждае от повече войски.

Поради всички тези причини, смята The Time, Киев ще поеме по-големи военни рискове тази година, включително нанасяне на удари по повече цели в Русия, което би провокирало безпрецедентен отговор от страна на Русия и би могло да въвлече НАТО в конфликта.

Сред другите глобални рискове на The Time за 2024 г.:

Криза и разделение в САЩ заради президентските избори и възможността за победа на Тръмп.

Разширяване на военните действия в Близкия Изток.

Изкуственият интелект излиза извън контрол.

Държави-разбойници: Русия, Северна Корея и Иран взаимно ще засилят способностите си и ще действат по все по-координирани и разрушителни начини на глобалната сцена.

Китайската икономика няма да се възстанови.

Борбата за минерални ресурси.

Глобалната инфлация от 2021 г.

Екстремни климатични явления, които ще причинят продоволствена несигурност, ще увеличат недостига на вода, ще нарушат логистиката, ще разпространят болести и ще насърчат миграцията и политическата нестабилност.

Несигурност и загуби за фирми и корпорации.