Спецподразделението "Гром“ преминава на подчинение от Министерството на вътрешните работи на Руската федерация към Федералната служба на войските на Националната гвардия (Росгвардия). Съответното обяви депутатът от Държавната дума Александър Хинщайн в канала си в Telegram, предава ТАСС.

"Специалните части на "Гром“ преминават от Министерството на вътрешните работи към структурата на Росгвардия. Днес взетото от президента решение е сведено до тези и други заинтересовани ведомства“, написа депутатът в канала си.

По думите му с решение на Владимир Путин подразделенията "Гром“ преминават към Националната гвардия заедно с личния състав и цялата инфраструктура, а всички служители се прехвърлят да служат в Националната гвардия, стига да искат.

"Гром“ бе създаден през 2003 година. Първоначално е част от структурата на Федералната служба за контрол на наркотиците на Руската федерация, а от 2016 година е специално звено на руското вътрешно министерство. Основните функции на бойците на "Гром“ са силово осигуряване на следствени и оперативни дейности на звената на МВР и други правоохранителни органи.

Хинщайн поясни, че до този момент бойците от "Гром“ не са имали възможност да участват във военните действия в Украйна, но прехвърлянето им към Росгвардия може да промени това. Занапред Москва ще може да разчита на още 7000 души за бойните действия, коментира американският телевизионен канал CNN.

Медията припомня, че малко след бунта на ЧВК "Вагнер“ Путин се срещна с ръководството и персонала на Министерството на отбраната, Руската национална гвардия, Федералната служба за сигурност и Министерството на вътрешните работи.