Специалният прокурор Джак Смит е поискал от Върховния съд на САЩ да реши дали Доналд Тръмп има имунитет срещу наказателно преследване за престъпления, които предполагаемо е извършил, докато е бил президент на Съединените американски щати, съобщава New York Times.

Това ще бъде първият път, когато Върховният съд на САЩ разглежда правото на имунитет на президент.

"Това е основен случай, който засяга сърцето на нашата демокрация: предишен президент има ли абсолютен имунитет срещу федерално наказателно преследване за престъпления, извършени по време на управлението му, или той не е конституционно защитен от федерално наказателно преследване след мандата си", пита Смит в писмо до съдиите от Върховния съд.

Доналд Тръмп обжалва решението на съдия, което му отказва да получи имунитет срещу федерални наказателни обвинения за усилията му да отмени президентските изборни резултати през 2020 г.

"Независимо от имунитета, който има настоящият президент, Съединените щати имат само един главнокомандващ в даден момент и президентството не предоставя "пропуск" за цял живот, за да се избегне затвора“, написа в решението съдия Таня Чаткан, отхвърляйки искането на Тръмп за прекратяване на делото.