Обединеното кралство подкрепя силно евроатлантическата интеграция на страните от Западните Балкани, включително Северна Македония. Целта за присъединяване към Европейския съюз е суверенен избор на Северна Македония и важен стимул за реформи, каза сър Стюарт Пийч, специален представител на Обединеното кралство за Западните Балкани, който е на двудневно посещение в Скопие, предава "24 Вести“.

Във видеопослание, записано от британското посолство в Скопие, Пийч подчерта, че е изключително важно Северна Македония да остане ангажирана с прилагането на програмата си за реформи, особено реформите, свързани с върховенството на закона, доброто управление, правата на човека и защитата на малцинствата. Това са необходими реформи за напредък в присъединяването към ЕС.

"На срещите с регионалните лидери министрите на Обединеното кралство насърчават разрешаването на въпросите между Северна Македония и България. Приветстваме ангажимента на Северна Македония и България за решаването на тези въпроси, тъй като това ще помогне на Северна Македония да продължи по евроатлантическата си траектория без забавяне“, каза Пийч във видеообръщение след първото си официално посещение като специален представител на Обединеното кралство за Западните Балкани.

Превод и редакция: Иван Христов