Ражданията в Китай са намалели с повече от 500 000 миналата година до общо малко над 9 милиона, ускорявайки спада на населението на страната, пише The Wall Street Journal.

Броят на новородените е преминал в свободно падане през последните няколко години. Официални данни, публикувани в сряда, показват, че Китай е имал по-малко от половината от броя на ражданията през 2023 г., отколкото през 2016 г., след като Китай премахна политиката за едно дете. Последните данни показват коефициент на раждаемост – броят на децата, които една жена има през живота си –близо до 1,0, ниво, считано от демографите за "свръхниско“.

Влошаващата се демографска криза става все по-неотложна за Пекин. Страната достигна историческа повратна точка през 2022 г., отбелязвайки първата година, в която населението намалява след годините на глад в началото на 60-те години.

През изминалата година населението на Китай е намаляло с 2,08 милиона, повече от два пъти спада през 2022 г. Китай завърши 2023 г. с 1,410 милиарда души, съобщи Националното статистическо бюро в сряда, което е спад от 1,412 милиарда през 2022 г.

Икономическите затруднения не помогнаха на ситуацията. Друг възможен фактор беше внезапният отказ от ограниченията покрай Covid-19 от страна на Китай в края на 2022 г., което може да е довело до рязко увеличение на смъртните случаи в началото на миналата година.

Статистическото бюро, което не разделя смъртните случаи по месеци, пише, че броят на смъртните случаи се е увеличил до 11,10 милиона през 2023 г. от 10,41 милиона през 2022 г.

Миналата година Китай също отстъпи вековната си позиция на най-населената страна в света на Индия и е малко вероятно да успее да обърне тенденцията на намаляване на раждаемостта. Поради продължаващата десетилетия политика за едно дете има по-малко млади хора, отколкото в миналите поколения, включително милиони по-малко жени в детеродна възраст всяка година.